😊 Szakvélemények

Baloghné Udvardy Zsuzsanna
Óvoda Pedagógus 
Baloghné Udvardy Zsuzsanna
Óvoda Pedagógus 
Baloghné Udvardy Zsuzsanna
Óvoda Pedagógus 
Zollner Zoltánné
Tagovoda Vezető
Zollner Zoltánné
Tagovoda Vezető
Soós János Györgyné
Pesterzsébeti Óvoda Vezető

Az egyensúlytornára véletlenül akadtam rá a Facebook-on egy alkalommal. Egy bemutató foglalkozást láttam e mozgásformáról és rögtön tudtam, hogy az én óvodámban is szükség van erre a külön foglalkozásra.

Ma, a mozgásszegény életmód miatt, minden gyermeknek szüksége van rendszeres mozgásra, amire egyrészt lehetőséget nyújt e mozgásforma, másrészt fejlesztő hatású is. Óvodapedagógusként, fejlesztőpedagógusként is óvodáskorban én a mozgást tartom az egyik legfejlesztőbb tevékenységnek (egyre több a fejlődésben lemaradt, elmaradt kisgyermek, aminek egyrészt oka a mozgásszegény életmód, ezért azt leginkább mozgással lehet korrigálni). Az egyensúly torna nagyon sok olyan mozgásformát tartalmaz, amit mi fejlesztőpedagógusok is alkalmazunk a fejlesztések során. A gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodik, játékos, zenével összekapcsolt, mozgásra épül, Csaba bácsi személyiségében pedig minden meg van, ami alkalmassá teszi őt arra, hogy kisgyermekekkel foglalkozzon. A mi óvodás gyermekeink nagyon szeretik, szívesen vesznek részt e tevékenységen, játékos formában észrevétlenül fejlődnek.

A mozgást jótékony hatása érezhető a foglalkozás után a gyermekeken viselkedésében is, sokkal nyugodtabbak, kevesebb a vita, konfliktus. Saját fejlesztő munkámat megerősíti, mert jótékony hatása van az idegrendszer érlelésére, a mozgáskoordináció fejlődésére.

Nekem csak jó tapasztalataim vannak, ezért sok szeretettel merem ajánlani óvodájukban az egyensúlytornát.

Érd, 2017. 11. 05.


Három éve kísérem figyelemmel Csaba munkáját.
Hogy miről is szól az Egyensúlytorna, arról Csaba honlapjáról lehet információt szerezni.

Személyes tapasztalataink:
Mindig várják a gyermekek hogy Csaba megérkezzen. Minden gyermekhez van egy-egy köszöntő szava. A foglalkozásain nincs fegyelmezetlenség.

Az egyensúlytorna anyagát nagyon jól válogatta össze, a gyermeki életkori sajátosságoknak, és szinte egyéni képességeiknek alárendelve. Változatos mozdulatsorok váltják egymást. A hangszerek alkalmazása, a gyermekek kezébe adva szintén jó pedagógiai érzékről vall.
Nem egyszer hallottunk még szabadidőben is felcsendülni a Csabától tanult dalokat, népdalokat, kirtanokat, mantrákat.

Külön értéke a gyermekekkel való törődésének az, hogy az egymásra való odafigyelésre, tiszteletre neveli a gyermekeket.
A szülői vélemények is az elégedettségről szólnak.

Javasolná-e máshol is alkalmazni?
Hogyne javasolnám! Hogy eredményes, az is bizonyítja, hogy Érd, Tárnok, Diósd óvodáiban, több gyermekcsoportban tartja az Egyensúlytornát

Milyen eredményekről tudnak beszámolni a gyerekek kapcsán?
Fentebb már tettem rá utalást.

Kiegészítésképpen még annyit, hogy:

  • a mai elnőiesedett pedagóguspályán (óvónénik, alig néhány óvóbácsi országos szinten) szükséges a másik nem, férfiak jelenléte is.
  • a legnagyobb eredmény számomra: a gyermekek felszabadult, vidám, de fegyelmezett jelenléte a tornán. Örömmel végzik.
  • még a „nehezen kezelhető” gyermekek viselkedésére is jó hatással van, lecsitulnak.
  • Csaba a gyermeki egészségre nevelés mindhárom területén (testi-, lelki-, mentális) segítséget nyújt a gyermekeknek .

2017. 11.03.


Valóban óvodánkban is tart foglalkozásokat Csaba. Az elmúlt tanévben bent voltam a foglalkozásán, mert én is csak akkor támogatom a külön foglalkozásokat, ha előtte megnézem mit tud nyújtani a gyermekeknek.
Mindig pontosan érkezik, az eszközöket Ő hozza. Mindig jókedvű, mosolygós, megértő a gyermekekkel, de van egy tartás benne ami fegyelmet vált ki a partnerekből.

A foglalkozásra örömmel mennek a gyerekek. Mindig jókedvűen, vidáman érkeznek vissza. Azon túl, hogy férfiként más impulzusokat közvetít a gyerekeknek, nem igazán kell fegyelmeznie, mert a hozzáállása, gyermekszeretete sugárzik át és kérésre mindent teljesítenek. Foglalkozásait a keleti kultúra elemeire építi, amiben a másik gyerekre való odafigyelés, a figyelem, az összpontosítás fejlesztése fontos szerepet játszik. Végig az együtt mozgás, együtt játszás a fontos, ez váltakozik a magamra-belsőmre való odafigyeléssel.

Foglakozásai képesek fejleszteni a gyermekek figyelmét, önuralmát egymásra való odafigyelését, testtartásukat, örömérzés képességét.Váltakozva egyéni utánzásos mozgás, állásgyakorlatok, majd együtt egy jó csapatjáték, pihenés képen meditálás, ilyenkor előkerülnek a plüss játékok, hangszerek- dobok-ami igen hangulatossá varázsolja a pihenés perceit. Ilyenkor indiai és magyar dalokat énekelnek. Sosem egyedül érkezik, segítője fontos szerepe, hogy inkább támogató jellegű pl. egy kézfogással bátorít, vagy eszközök kiosztásában segít, térformák alakításában segítkezik , de az irányítás végig Csabáé.

Sokszor nehezen kezelhető gyermekek kerülnek a csoportba, a szülők úgy gondolják “mozogja ki magát a gyerek” ezt mindannyian ismerjük, de úgy láttam megértéssel, nagyfokú empátiával fordul ezekhez a gyerekekhez, többször elmondja utasításait,  a feladatot és rövid pihenő után  be is állnak a többiek közé és elvégzik a feladatokat, örömmel fogadják megértő hozzáállását.
Remélem segítségére lesz  véleményem a döntésben.