Harmónia életvezetési program

/Út a testi-lelki egyensúlyhoz/

A Harmónia Életvezetési-program célja:
A test és a lélek kölcsönös, szoros hatásban áll egymással. Az orvosi kutatások is bizonyítják, hogy a betegségek kialakulása gyakran pszichoszomatikus (lelki) eredetű. A test kondicionálásával a megbetegedések jelentős része elkerülhető. Emellett fejleszti a személyiséget, a rendezettség, a fegyelem, az esztétika iránti igényt. Erősíti az akarat megnyilvánulásait, az igazságérzetet.  Nyitottá teszi a program részvevőjét a szeretet és a boldogság befogadására.
A Harmónia programban korra, nemre, vallási hovatartozásra, egészségi állapotra tekintet nélkül mindenki részt vehet.
A program nem vallási jellegű. A keleti és a nyugati kultúrát ötvözi a harmonikus személység fejlesztésekor. Célunk a távol–keleti kultúra egyes életmód elemeinek harmonikus beépítése az európai életvitelbe.

A Harmónia Életvezetési-program személyi háttere:
A program tulajdonosa, kialakítója és irányítója Csonka Csaba életvezetési tanácsadó, terapeuta, diplomás személyi edző, gyógymasszőr, reiki-mester.
A programot lektorálta:
– Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász;
– Kovács Géza Si-Heng, 7. fokozatú kung-fu tanár, világbajnok, a Shaolin Szövetség elnöke.

A Harmónia Életvezetési-program helyzetelemzése
A program részei külön-külön 3 éve eredményesen működnek. Azt tapasztaltuk, hogy nagy az igény egy teljeskörű, komplex életvezetési rendszerre, mely nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, de ezzel együtt fontosnak tartja a rehabilitációs segítséget is. Technikailag igyekeztünk lehetővé tenni, hogy a fejlesztés végzésének egyes elemei ne legyenek helyhez kötöttek. A részvevők önállóan is végezhetik a tanulás lényeges fázisait DVD –k és CD-k, illetve nyomtatott háttéranyagok segítségével. Jelenleg ez meghaladja a 20 000 darabot. Így a Harmónia Életvezetési-mozgalomban ma kb. 100 000 fővel számolunk, aki indirekt módon vesznek ebben részt. Ezt kívánjuk rendszerbe foglalni.

A Harmónia Életvezetési-program részei:
A program egyes részei összefüggnek egymással, de egymástól elkülönítve is alkalmazhatóak.

A./ Gerinc Egyensúly-torna

A civilizációs betegségek közül népbetegséggé váltak a gerincelváltozások.(gerincsérv, gerincferdülés stb.) Ennek oka a gerincet egyenes tartó izom gyengesége, mely megfelelő tornával erősíthető. Ezért a gyerek korosztálynál a megelőzésre, a harmonikus testi-lelki fejlesztésre helyezzük a hangsúlyt. Ez a torna nem helyettesíti a hagyományos gyógytornát, de elemeivel támogatja azt.
Az idősebb korosztály, ahol ennek preventív előzménye nem volt, értelemszerűen a gyógyítást igényli erőteljesebben.

A torna tartalmaz:
Chi-kung (energia-feltöltő elemek): A Távol –Keleten gyógyászatra használják.
Thai-chi (energia áramoltató elemek): A Távol-Keleten megelőzésre és gyógyászatra egyaránt használják.
Gerinc-mobilizáló gyakorlatok: A gerinc normál állapotának biztosítása.

Gerinc Egyensúly-torna naponta otthon is végezhető. Ennek vezérlés kétféle DVD-vel történik, melyből a hazai piacon már több mint 20 000 db kelt el.

American Fitness Professionals & Associates®
P.O. Box 214, Ship Bottom, NJ  08008
www.afpafitness.com
e-mail:afpa@afpafitness.com
1-609-978-7583

March 14, 2011

To Whom It May Concern;

American Fitness Professionals & Associates, Inc. [AFPA] will be working Csaba Csonka with a unique fitness program, named BackBone Balance  to teach his program in the United States.

Professionally,
Mark J. Occhipinti
Mark J. Occhipinti, M.S., Ph.D., NDc. President
American Fitness Professionals & Associates
e-mail: afpa@afpafitness.com

A Gerinc Egyensúly-tornát az Amerika Egyesült Államokban is elfogadták, melyhez ajánlást az Amerika Fitness Szövetség, valamint orvos-chiropractor adott.  Ugyancsak érdeklődés jelentkezik kanadai körökből is nemcsak a tornára, hanem a Harmónia Életvezetési-program egészére is.

A Gerinc Egyensúly –torna szervezett formát ajánljuk:
– gyermekintézmények, gyermektáborok, gyermeküdülők részére
– klubok részére
– sportegyesületek részére (kiegészítő ágként, hogy a sportolók állóképessége növekedjen, kevésbé legyenek sérülékenyek)
– napközis táboroknak
– idősekkel foglalkozó intézmények részére
– tömegrendezvények szervezőinek
– életmód-táborok részére
– cégek részére (munkahelyi torna)
– konferenciák részére
– személyiségfejlesztő kurzusok részére
– mozgáskorlátozottak részére
– speciális igények teljesítése cégeknek, tanfolyamoknak, köröknek stb.

Orvos-természetgyógyászként szinte minden nap találkozom olyan emberekkel, akik ízületi fájdalmakra panaszkodnak. A szervezetünk tartóoszlopa a gerincünk, így a tartási rendellenességek derékfájás, hátfájás vagy akár térdfájás képében mutatkozhatnak. Sajnos már kisgyermekkorban jelentkezik a hanyag tartás, ami az évekkel csak súlyosbodik, emellett gyakran túlsúly is nehezíti a gerinc munkáját. Nagyon nagy szükség van olyan gyakorlatok rendszeres végzésére, melyekkel a gerinc melletti mély izmokat erősítjük, illetve a helyes tartás helyreállítása alapvetően fontos az ízületi panaszok eredményes kezelésében. Ez a DVD nagyon nagy kincs, hiszen a rajta lévőgyakorlatokat mindenki otthon végezheti, Csonka Csaba életvezetési tanácsadó-terapeuta vezetésével, akinek nagy tapasztalatokra épülő szaktudása mellett a személyisége is garancia a sikerre. Ezen gyakorlatok rendszeres végzése segít abban, hogy tartósan változtassunk életünkön, hiszen a helyes tartás helyreállítása nagyobb mozgékonyságot és fájdalommentes mozgást biztosít.
Jó gyakorlást kívánok!

Dr. Csomai Zita
orvos- természetgyógyász
életmód- tanácsadó és terapeuta

Kovács Géza Si-Heng
Shaolin Kung-Fu tanár, Világbajnok  /Si-Fu Robert Lyons –tanítványa/

Tisztelt „tornázni vágyók”!

Nagy tisztelettel ajánlom Harmónia Életvezetési-programot számára, akik nyitottak egy kis tartás javító és egyensúlyfejlesztő tornára, illetve azoknak is, akiknek tartásával, hátával, munkájukból, vagy egyéb tevékenységükből adódóan problémáik adódnak.
Ajánlom továbbá azoknak is, akik derék és csípő ízületi bántalmakkal küszködtek, vagy küszködnek és nem utolsó sorban azoknak is, akik e DVD kiadvány gyakorlatai segítségével szeretnék megelőzni ezeket a kellemetlen és fájdalmas tüneteket.
Kellemes időtöltést, jó gyakorlást kívánok mindenkinek!

B./ Egyensúly-étrend

Az emberi léthez energiára van szükség.  Az energia-hiányos állapot betegséget okoz. A Távol-Keleten a tudatos étkezéssel pótolják az elvesztett energiákat.
Ehhez kívánunk segítséget adni az Egyensúly étrenddel, melynek lényege az évszakoknak megfelelő étkezés, figyelembe véve az egyén energia-állapotát.
Kidolgozásra került egy teljes étrend, mely a DVD melléklete.

Az Egyensúly –étrendet ajánljuk:
–  Mindazon magánszemélyeknek, akik tesznek azért, hogy egészségesek legyenek;
–  Modern szemlélettel rendelkező étkeztetési intézményeknek;
–  Dietetikusoknak;
– Természetgyógyászoknak kiegészítő anyagként

C./ Szeretet-meditáció
A Harmónia-programnak, mint minden lényeges eleme, ez is a Távol-keleti kultúra része.  Az európai civilizációkban gyakran használják indirekt kulturális formáit (pl. zenehallgatás).
Magyarországon az emberek egymástól való távolsága jelentős, sokszor nem tudnak mit kezdeni a szeretet jeleivel. Gyakori, hogy önmagukat sem fogadják el. Szégyellik az érzelmek kimutatását.
A túlhajszolt életmód miatt erős stressz hatásnak vannak kitéve. Ez energiahiányos állapotot eredményez (betegségek, személyiségzavarok, depresszió).
Ezek feloldását könnyíti meg a szeretet-meditáció.  A Harmónia Életvezetési-program segít felismerni a problémák okát, és megtanítja a kezelési technikákat.
Formái:
– Csoportos, vezetett meditáció
– Szeretet-meditáció CD: lehetőséget biztosít helytől, időtől független egyéni vagy csoportos meditációra
A Szeretet-meditációt ajánljuk:
– céges tréningek
– személyiségfejlesztő tréningek
– klubok
– közösségek
– gyermek-közösségek
– egyének részére
A Harmónia Életvezetési-program keretében az irányított programok esetében javasoljuk a Gerinc Egyensúlytorna és a Szeretet-meditáció együttes igénybe vételét.

D./ Előadások, gyakorlatok, konferenciák

A közepes és nagy cégek ma már pontosan tudják, hogy az alkalmazotti, vezetői szolgáltatások közül nem a pénzbeli juttatás a legfontosabb, hanem ugyanilyen megtartó ereje van a humán szolgáltatásoknak is. A jól prosperáló cégek magas követelményeket támasztanak munkavállalóikkal szemben, amely erős stresszt okoz.
A Harmónia Életvezetési-program optimális lehetőséget biztosít ennek csökkentésére.  A program a mintát a Távol-Keletről vette át, ahol magas az üzemekben a termelékenység, ugyanakkor erősebb a munkabírás is, mint hazánkban.  Csonka Csaba azokat a módszereket elemzi és mutatja be a munkahelyi konferenciákon, mellyel a hazai cégek hatékonysága, a dolgozók erőnléte növelhető, és ezzel együtt nő a munkában eltöltött napok száma is. Felhasználja a szervezett, csoportos mozgás erejét, a meditációs technikák használatát, és megtanítja a vezetőket arra, hogy hogy lehet ezt optimálisan, a dolgozók örömére is megszervezni. Egyetlen cégnek sem célja az, hogy dolgozói szellemi és testi kapacitását csökkentse, tehát, a megterheléseket és a humán erőt egyensúlyba kell hozni. Erre szolgál a Harmónia Életvezetési-program munkahelyi használata.
A Harmónia Életvezetési-program előadásait ajánljuk:
– közép vállalatok és intézmények részére
– multinacionális cégek részére
– középiskolák részére/ osztályfőnöki óra/

E./ Harmónia Életvezetési-tanácsadás

A helyes életvitel tanítható és tanulható. A terapeuta átadja rendszerbe foglalva életvezetési metodikáját, segít a konkrét helyzetek megoldásában. A tanácsadás személyre szóló, és „face to face” formában zajlik.
A Harmónia Életvezetési-tanácsadást ajánljuk:
– cégvezetők részére
– életvezetési kérdésekben járatlan személyek részére
– életvezetési problémákkal küzdő személyek részére

F/ Gyermek-és ifjúsági táborok szervezése

A mai, negatív impulzusokkal teli világban, a gyermekeink ugyanolyan zaklatottak, mint a legtöbb felnőtt. A negatív impulzusokat önkéntelenül is elfogadják, és ezek torzítják személyiségét.  A táborokban a harmónia Életvezetési-program keretében a gyerek mozgáskultúrája fejlődik, közösségi érzésük erősödik. Jobban igénylik majd a szervezett életformákat, erősödik bennük az önkéntesen vállalt fegyelem.  A foglalkozások során nyitottabbak lesznek, gátlásaik oldódnak.
Ebben nagy szerepe van a tradicionális sportelemeknek, a természeti környezetnek, és az egységes követelményeknek.  Az együttlakás során javul alkalmazkodó képességük, önkontrolljuk, önirányító mechanizmusuk.
A tábor szervezhető korosztályonként, de megvalósítható különböző korosztályok számára is együttesen.
A Harmónia Életvezetési-tábort ajánljuk:
– gyermekintézményeknek
– gyermek-és ifjúsági kluboknak
– sport szakosztályoknak
– mozgásjavító csoportoknak

G/ Egyéni gyógyítás:
a./ Reiki:
A reiki a legkönnyebben megtapasztalható gyógyító energia. Dr. Mikao Usui a XIX. században fedezte fel újra számunkra. A reiki megelőzi és gyógyítja az energiahiányos állapotot. Reikivel megerősíthetjük a kimerült szervezetet, megelőzhetjük vele a betegségeket. De végezhető az energia-kezeléssel gyógyítás is, az orvosi terápia kiegészítőjeként.
A Reiki-energiakezelést ajánljuk:
– nagy fizikai és szellemi leterheltséggel rendelkezők

b./ Harmónia- masszázs
Különlegessége, hogy a távol-keleti masszázselemeket a tradicionális európai masszázzsal ötvözi. Egyaránt alkalmas a test és a lélek kezelésére, a kettő közötti harmónia érzékelésére. A preventív masszázs egészségfokozó hatása az emberi célok elérését segíti az által, hogy a testi-lelki funkciók működését optimális szinten tartja.  A rehabilitáció kiegészítője.
A Harmónia-masszázst ajánljuk:
– az erős stresszes élethelyzetben lévők számára,
– a fokozott szellemi és fizika megterhelésnek kitett személyek számára,
– sportolók részére
– terhes anyák részére (3. hónap után)
– mozgásszervi betegséggel rendelkezők részére
– fekvő betegek részére
– mozgáskorlátozottak részére