Rizi-bizi. Zöldséges fasírttal és spenóttal

Íme egy kis ízelítő a könyvből:

MAGYAROS ÉTKEK

Szeretünk magyarosan fűszerezni, magyarosan étkezni. Nagyon sok ízletes és varázslatos magyar fűszer áll rendelkezésünkre de én nagyon szeretek minden mást is kipróbálni, sokszor szeretek a nem megszokott módon főzőcskézni és valahogy mindig nagyon finom dolog sül ki belőle. Itt a magyaros fejezetben magyarosan készítem el az ételeket, de még is másképpen ahogyan szoktuk. Rendkívül finom és ízletes fasírtot készíthetünk friss cukkíniből és sárgarépából. Fasírtunk alapanyaga a rizs liszt amely egészséges és gluténmentes táplálék. Ráadásképpen ha nincs otthon konyha készen rizs lisztünk simán tudunk rögtönözni egy olyan trükkel, hogy elővesszük a kávédarálónkat és frissen darálunk magunknak bármilyen fajta rizsből rizs lisztet.

rizibizi fasírttal

Rizi-bizi. Zöldséges fasírttal és spenóttal
2-3 személyre, elkészítési idő kb. 45-50 perc

Hozzávalók a fasírtunkhoz:

  •  500 g rizs liszt
  • 2 db saláta cukkíni
  • 3 db közepes sárgarépa
  • 2 g fokhagyma
  • 2 fej vörös hagyma
  • bors, só, fűszerkeverékek
  • ízlés szerint petrezselyem

A rizs lisztet egy nagy tálba öntöm, belekeverem a fűszereket – grill, sült csirke, magyaros és gyros stb. – ízlésünk szerint, borsozom, sózom. Nagy lyukú reszelőn lereszelem a megtisztított cukkínit és a sárgarépát, a hagymát apró kockákra vágom, a fokhagymát összenyomom. A lereszelt zöldségeket a hagymát és az apróra vágott petrezselymet belekeverem a rizs lisztbe és kézzel jól összegyúrom. Ha a zöldségek nem engednek elég vizet és száraznak érezzük a fasírtot, gyúrás közben önthetünk bele langyos vizet. A lényeg, hogy egy közepesen lágy masszát kapjunk. Természetesen meg is kóstólhatjuk, hogy a fűszerezésünk ízletes legyen. Az összegyúrt fasírtot 30 percig pihentetjük. Ez idő alatt elkészítem a főtt rizst. Erre van egy jó kis tippem, nagyon gyorsan elkészíthető és tutti, hogy nem fog összeragadni a rizs. 2 bögre rizs, és 2 és fél bögre forró víz. A rizst olajon megfényesítem, ráöntöm a forró vizet, egy percig nagy láng, leveszem kis lángra, fedőt rá és addig párolom amig a víz el nem fő. Persze közben meg lehet keverni. Ha a víz elfőtt lezárom a tüzet alatta majd ismét fedőt rá és a saját gőzében puhára párolódik. Összekeverem a párolt zöldborsóval és kész is a rizi-bizi. A spenót rendkívül illi a zöldség fasírt és a rizi-bizi íz világához. Friss spenótból készítem, a megtisztított, összevágott spenótot olajon vagy vajon megfuttatom, felöntöm tejjel, pici só és bors majd párolom. Pici hígabb fokhagymás rántást készítek mellyel sűrítem. A fasírtot kis gombócokba vagy tallérokba formázom. Közepesen forró olajban szép arany barnára kisütöm.