Szakácskönyv bevezető

facebook fejléc1

“Imádok főzni. Mindig etetnem kell. Mindenkit. A családomat, a gyermekeket, a barátokat, a szomszédokat, az utcán élőket. Mindenkit. A főzés a pillanatban tart. Főzés közben áramlik a szeretet energia jótékony hatása egyenesen bele az ételbe. Csak az egészségre, a természetességre és az étel jótékony hatására gondolok. Kitárom az ablakot, áramlik be a friss levegő, hallgatom a fán ücsörgő galambok búgását, a verebek csivitelését, nincs más csak az áldott étel, a szeretet és a természet.

Mindig az az első gondolatom, hogy egészséges étel kerüljön az asztalra. De mi az egészséges. Amit annak gondolunk, de legfőképpen amit annak érzünk. Az étel elfogyasztása után érezzük testünk jelzéseit, érezzük, hogy könnyű maradt-e a gyomrunk. Ha jól és jót ettünk, ha evés után nem fáradtunk el és forró maradt a köldök csakránk, akkor helyesen táplálkozunk. A jó táplálkozás hatással van testünk energetikai rendszerére. Ha a saját testünk, szervezetünk ígényének megfelelően táplálkozunk és persze nem esszük magunkat állandóan tele gyomorig, akkor energikusak és egészségesek maradunk.

Az étkezésben is fontos a mértékletesség. Fontos, hogy saját magunk figyeljük meg belülről testünket. Érezzünk és egy-egy elfogyasztott étel után végezzünk belső megfigyelést. Figyeljük meg, hogy miként reagál testünk és energetikai rendszerünk az étkezések után. Az a jó táplálék melynek elfogyasztása után dinamikusak és frissek maradunk, tehát nem fáradunk el evés után.
Ebben a könyvecskében minden egyes receptet beépítettem a mindennapi életünkbe. Huszon egy éve nagy örömmel és szeretettel főzök, sütök a családomnak. Úgy 6-7 éve éreztük, hogy kicsit változtatni, újítani kellene étrendünkön, változatosabb és szabadabb étkezésre vágytunk. Egyhangúnak és nagyon nehéznek éreztük mindig csak a hagyományos magyar ételek fogyasztását. Természetesen étrendünkben kicsi könnyítéssel megmaradtak a finom magyaros étkek, de kiegészítettük még több zöldséggel, gyümölccsel, sajttal, és más nemzetiségek ételeit is el kezdtük kóstolgatni.

Sok, a magyar konyhában nem ismert új fűszert próbálgattunk ki mind a magyaros, mind a más ételek ízvilágában, nagyon nagy sikerrel.
Megtapasztaltunk, hogy van pár fűszer ami rendszeres fogyasztása után érezhetően gyógyír is lehet különféle testi tünetekre vagy megelőzésre is bevált.
Gyógynövényeket és fűszernövényeket termesztünk a kertben, melyek hatásáról bővebben írok a könyvben.
Sok olyan ételt fantáziáltam össze amit gyorsan, kevés alapanyagból el tudok készíteni, mert persze tudom, hogy a főzéshez sok idő kell, de néha még sem…
De ha kevés az időm még akkor is a konyhában “kell” tevékenykednem, mindig alkotnom “kell” valamit.Ez egy nagyon erős belső késztetés, nem tudok ellenállni. A főzés egy lelki meditáció, energiával tölt fel.

És folyton tésztát “kell” gyúrnom. Ha nem gyúrhatok tésztát akkor valami hiányérzet fog el. Régóta sütöm itthon a kenyeret. Mindenki azt gondolja, hogy bonyolult és macerás dolog, pedig a kenyér a leg alapvetőbb táplálékunk, szinte csak liszt kell hozzá. A kenyérsütésnél is kitaláltam olyan recepteket amik gyorsítva, egyszerűen elkészíthetőek, anno én is ezzel kezdtem, és ha már rutinná válik akkor lehet kicsit bonyolítani. A saját kenyerünknél nincs finomabb, egészségesebb és tisztább étel a világon. Mindenkinek sütnie kellene otthon a kenyeret, de legalább egyszer kipróbálni milyen isteni érzés tésztát gyúrni, megsütni, lesni a sütőben mikor készül már el, és végül asztalra tenni és csak eszik és eszik…

Egyszóval nekem a főzés, sütés egyfajta alkotói szabadság, egy más világba való emelkedés, lelki meditáció. Imádom…

Vaszanti Tünde